STEMRA (bespeelde cassettes, CD's en DVD's waarop muziek staat)


Voor muziek van componisten/tekstschrijvers die lid zijn van de Stemra moeten rechten worden betaald. De aanmelding doen we gratis voor u. Hiervoor moeten we de titel, componist, tekstschrijver, muziekuitgever en lengte van de nummers weten. Eventuele rechten worden doorberekend. Het tarief hiervan is afhankelijk van de verkoopprijs van de cassette/CD, de lengte en het aantal nummers. Ter indikatie: Voor een cd met maximaal 20 beschermde werken en een verkoopprijs van € 10.-, is de vergoeding € 0.91 / stuk (excl. BTW). Voor meer informatie kunt u een folder aanvragen bij de Stemra (tel: 023-7997999 afd. loonpersingen). Laat u onbeschermde muziek kopiëren, vermeldt u dan duidelijk dat dit het geval is.

Wij hebben voor u de tarieven duidelijk en overzichtelijk in een tabel geplaatst. Die tabel kunt u hier bekijken. U kunt ook een stemraformulier invullen en aan ons mailen.

Wilt u meer informatie?Lees dan eerst de algemene informatie over producties in eigen beheer. Ook kunt u op de site van Stemra kijken.

Voor multimedia-cd's en -dvd's gelden speciale multimedia-tarieven, afhankelijk van de inhoud en de verkoopprijs, die u invult in het betreffende aanvraagformulier. De kosten zijn voor kleine aantallen naar verhouding hoog, dus voor u begint raden we u aan eerst contact met ons (of de Stemra, afdeling multimedia, telefoon 023-799 7249) op te nemen. Als u eigen gecomponeerde en onbeschermde muziek gebruikt, betaalt u natuurlijk geen rechten aan de Stemra. Ook kunt u gebruik maken van speciaal gecomponeerde library music. U kunt het beste in een vroeg stadium de stemra-aanvraag indienen (dus minstens enkele weken voor de productie). Eventueel kunt u dan de master nog aanpassen. Dit heeft de volgende reden: Bij gebruik van achtergrondmuziek in presentaties is het door sommige rechthebbenden verboden om die muziek te gebruiken. U krijgt dan dus geen toestemming om de productie te maken, tenzij u rechtstreeks toestemming van de rechthebbende heeft. Er is lijst met muziek die niet zomaar gebruikt mag worden (ook verkrijgbaar via de stemra, afd. multimedia).



Anti Piracy (cdrom's, dvdrom's, drukwerk)


Sinds enige tijd zijn we aangesloten bij de IRMA (International Recording Media Association). Hiermee onderstrepen we de keuze om geen illegale cd-/dvd-producties te maken.

Voor audio-cd's verandert er niet zoveel: U levert zoals voorheen de trackinglist met per track: titel, tijdsduur, componist, tekstschrijver en uitvoerenden (eventueel aangevuld met adressen, stemralidmaatschapnummer en verklaring wel/geen lid). Wij regelen voor u de stemra-aanvraag tijdens de productie van de cd's.

Voor multimedia- / video- cdroms / dvd's geldt hetzelfde als bovenstaand, aangevuld met een komplete inhoudsopgave. U kunt het beste in een vroeg stadium de stemra-aanvraag indienen (dus minstens enkele weken voor de productie). Eventueel kunt u dan de master nog aanpassen. Dit heeft de volgende reden: Bij gebruik van achtergrondmuziek in presentaties is het door sommige rechthebbenden verboden om die muziek te gebruiken. U krijgt dan dus geen toestemming om de productie te maken, tenzij u rechtstreeks toestemming van de rechthebbende heeft. Er is lijst met muziek die niet zomaar gebruikt mag worden (ook verkrijgbaar via de stemra, afd. multimedia).

Voor cdrom's / dvd's met data is een inhoudsopgave / menustructuur nodig. Als naast data ook software op de master staat, hebben we van alle software een licentie nodig. Ook van freeware en shareware. Indien u hier niet (op tijd) over beschikt moet u van tevoren inlichten (van sommige software krijgt u geen licentie van de leverancier).

Ook verzoeken we op te geven welke techniek gebruikt is voor beeld-/geluidsweergave (zoals: Dolby AC3, MPEG II Audio, MPEG video, CSS, Macrovision, etc.).

Indien u logo's op de cd of op het drukwerk plaatst, anders dan uw eigen logo (bijvoorbeeld logo's van sponsors), moet u (schriftelijke) toestemming vragen voor het gebruik van dit logo en aan ons verstrekken.

Als u video-opnamen of foto's plaatst (in de inhoud van een cdrom/dvdrom of op het drukwerk) van bijvoorbeeld bouwwerken of kunstvoorwerpen, realiseer u dan dat dit niet altijd is toegestaan (door bijvoorbeeld de architect). Als u foto's van derden gebruikt moet u ook schriftelijke toestemming hiervoor kunnen overleggen.

Heeft u nog vragen, neem dan gerust kontakt met ons op.